KDU.breadcrumbs.homeČlánky VOLBAMI TO NEKONČÍ
Zpět

VOLBAMI TO NEKONČÍ

Přidáno 19. 10. 2018
Josef Krůpa
Jména 15 zastupitelů už známe a tito si ze svého středu zvolí starostu, místostarostu a další 3 členy celkem (v našem případě) pětičlenné obecní rady. Kdyby však např. při volbě starosty hlasoval každý zastupitel tvrdošíjně pouze pro lídra vlastní strany, nikdy starosta zvolen nebude, protože žádná strana nedisponuje nadpoloviční většinou. 
Proto vždy vlastní volbě předchází tzv. povolební vyjednávání a vše trochu připomíná situaci při sestavování vlády v té velké celostátní politice: také zde patří k důležitým kriteriím vedle blízkosti volebních programů a jiných objektivních předpokladů i hledisko ryze subjektivní: osobní vztahy, předešlé dobré nebo špatné zkušenosti s navrhovanou osobou, její nekonfliktnost a další charakterové rysy. Je to postup zcela legitimní, protože ten, kdo takovou obecní radu buduje a prosazuje, nese za její funkčnost odpovědnost. Říká-li se, že politika je uměním možného, zde to platí v míře vrchovaté. Jména v radě jsou nakonec kompromisem mezi tím, jakou sestavu by zde budoucí starosta rád měl a mezi tím, pro která jména bude většina z 15 zastupitelů ochotna zvednout ruku.

Jaký byl letos průběh povolebního vyjednávání?
V pondělí po volbách se sešel výbor KDU-ČSL Zašová, který určil svůj vyjednávací tým ve složení Kubrický, Maliňák, Krůpa a Trčka. Výbor po zvážení všech okolností rozhodl, že jako první má proběhnout setkání se zástupci strany Lepší život pro Zašovou a Veselou (lídr Těhan).
Na tomto společném setkání byly bod po bodu probrány volební programy obou stran a nebyl shledán žádný rozpor. Na základě této shody, na základě doporučení výboru i na základě výsledku voleb (tato strana na rozdíl od dalších dvou nezaznamenala ztrátu, ale zisk) jakož  i na základě osobních zkušeností a vzájemné důvěry byla Vl. Těhanovi nabídnuta spolupráce ve vedení obce na postu místostarosty. Dohodnuto, že dosavadní činnost obecního hajného bude Vl. Těhan vykonávat i nadále – jako uvolněný místostarosta. Obec tím ušetří jedno placené pracovní místo.

Vítězná strana v čele s lídrem kubrickým nemá zájem na tom, aby byly některé strany stavěny do role opozice, proto nabídla v pětičlenné obecní radě po jednom místě i oběma zbývajícím stranám. Tyto strany byly vyzvány, ať navrhnou každá dva své členy (vybrán měl být ten, u koho budou větší předpoklady pro nekonfliktní a konstruktivní zapojení do práce v radě).
Na prvním společném setkání však strana lídra Bumbaly i strana lídra Mikoškové trvaly na osobě svého lídra a alternativní jméno odmítly sdělit.
 
Výbor místní organizace KDU-ČSL dal svému vyjednávacímu týmu doporučení, aby souhlasil se jménem J. Bumbaly, ale strana Nezávislí pro naši obec ať vybere pro práci v radě jiného ze svých zastupitelů, což se následně stalo.
 
Na druhém společném setkání všech stran, které proběhlo 18. října dohodnuto, že:
starostou obce bude Jiljí Kubrický, místostarostou Vlastimil Těhan, 1. radním Pavel Trčka, 2. radním Jaromír Bumbala, 3. radním Pavel Novák, předsedou finančního výboru Dušan Čaňo a předsedkyní kontrolního výboru Anna Mikošková.
 
Rekapitulace:
Vítězná KDU-ČSL (6 mandátů) =  starosta + 1 radní
Nezávislí pro naši obec (4 mandáty) = 1 radní + předseda kontrolního výboru
Společně pro občany (3 mandáty) = 1 radní + předseda finančního výboru
Lepší život pro Zašovou a Veselou (2 mandáty) = místostarosta
(Starosta i místostarosta jsou členy obecní rady automaticky z titulu své funkce)