KDU.breadcrumbs.homeČlánky Velké věci nevznikají snadno

Velké věci nevznikají snadno

Přidáno 23. 9. 2018
Matice Zašovská
V sobotu 1. a 8. září přicházely ke kostelu jednotlivci i skupiny zájemců o prohlídku kláštera. Zdálo by se, že v klášteře není návštěvníkům co nového ukázat. Není tomu tak. To „nové“ zde paradoxně vzniká bouráním. Od začátku jsme totiž věděli, že v klášteře se bude více bourat, než stavět.

V závěrečné správě stavebně-historického průzkumu se opakovaně setkáváme se souslovím „parazitní zdivo“. Památkáři takto výstižně nazývají všechny ty pozdější vestavby a přílepky, které skutečně parazitují na původní stavbě, mění její vzhled, znehodnocují ji a ničí podobně jako třeba parazitující jmelí lípu. No a právě díky odstraňování tohoto parazitního zdiva už i laik začíná vidět to, co doposud vnímal pouze člověk znalý, totiž původní, historickou dispozici kláštera.

V areálu se však pouze nebourá, ale už i buduje. Na staveniště bývalé školy návštěvníci nesměli, ale alespoň zdálky přes nádvoří mohli sledovat přeměnu školní budovy na bytový dům pro seniory. Všichni oceňovali, že zvenčí zůstane historický vzhled stavby zachován. Máme pocit zadostiučinění, když vidíme, že až na několik změn vynucených podmínkami dotace, se stavba realizuje tak, jak jsme zamýšleli. Dává nám to naději, že postupně dojde i na realizaci naší vize využití objektu samotného kláštera. Častá otázka návštěvníků byla, co to bude stát a jak dlouho to všechno bude trvat. Ano, díla velká, hodnotná a trvalá nevznikají ani rychle, ani snadno, ani levně – tak to prostě je.

Ve dvou blízkých městech -  Příboru a v Lipníku - stáli před otázkou, jak naložit s rozlehlým piaristickým klášterem. Piaristé se zabývali školstvím, proto jsou při jejich klášterech také budovy studentských kolejí. Zatímco Příbor rok co rok část rozpočtu vyčlenil na opravu své kulturní památky (a trvalo to včetně rekonstrukce zahrad dlouhých 20 let) Lipník stále nevěděl, co si s tak rozsáhlým objektem počít. V Příboru se opravený klášter stal chloubou a ozdobou města, v Lipníku chátrající objekt jeho ostudou.

Protože je lépe jednou vidět, než desetkrát slyšet, zveme nejen všechny příznivce Matice, ale také zájemce o historii a další zainteresované na krátkou odpolední exkurzi do blízkého Příboru. Průvodcem nám bude člen městského zastupitelstva MUDr. Mořic Jurečka, který se nedávno stal novým předsedou spřátelené Matice svatohostýnské.

Za MZ Josef Krůpa