KDU.breadcrumbs.homeČlánky Statut Zašovských novin
Zpět

Statut Zašovských novin

Přidáno 17. 3. 2018
Josef Krůpa
Článek
Záhy po komunálních volbách 2014 vyvstala otázka, kdo má nést odpovědnost za obsah Zašovských novin (ZN). Zastupitelé se dohodli, že každá strana vypracuje svůj návrh řešení a předloží ho na příštím zasedání zastupitelstva. Až na jedinou výjimku však nevypracoval a nepředložil nikdo nic, ani ti největší kritici dosavadního stavu ne. Tou zmíněnou výjimkou byla KDU-ČSL. Měl jsem na tvorbě lidoveckého konceptu vcelku zásadní podíl, a proto si dovolím pod dojmem jednoho příspěvku z březnového čísla krátkou retrospektivu. 

Naší snahou bylo zamezit tomu, aby o podobě a obsahu ZN rozhodoval jeden člověk nebo jediná strana. Doporučili jsme proto vznik redakční rady (RR), která nebude personálně propojená s orgány samosprávy, přitom však bude zrcadlit celou šíři názorů zúčastněných stran.  Navrhli jsme, ať každá ze stran jmenuje do RR svého zástupce, čímž i ta nejmenší z nich bude mít v RR stejné zastoupení jako vítěz voleb. Členem RR neměl být starosta, místostarosta ani žádný jiný člen zastupitelstva, což mělo zamezit pokušení přenášet třenice ze zastupitelstva do práce RR, která měla být orgánem nezávislým a nepolitickým.  
Zastupitelstvo tento náš návrh statutu ZN schválilo, bohužel však s jednou změnou. Volební strana Nezávislí pro občany (lídr J. Bumbala) odmítla za sebe nominovat do RR jinou osobu, než členku zastupitelstva. Aby to bylo možné, bylo nejdříve potřeba navržené znění statutu upravit. Kvůli pro mě nepochopitelné benevolenci ostatních tak má strana Nezávislí pro občany jako jediná v osobě I. Pavlicové v RR člověka, který je současně zastupitelem.  Tímto fakticky vzalo zasvé ono kýžené odpolitizování redakční rady.

Zpravidla již přímo v tiráži tištěných periodik bývá formulace, že redakce si vyhrazuje právo článek krátit či upravit. Je to praxe sice běžná, ovšem zapeklitá. Vypuštění byť jen jediné věty může totiž pozměnit smysl článku. Proto ve statutu ZN nic o redakční úpravě článků nenajdete. Příspěvek je zveřejněn tak jak byl redakci zaslán, nebo je odmítnut, případně vrácen k přepracování.

Ve statutu ZN je uvedeno, že členové RR nemají povinnost odmítnutí článku zdůvodňovat. Proč? Jde vesměs o subjektivní posouzení - co je již za hranou a co je ještě přijatelné. Platí ovšem obecně uznávané principy, a i když taxativní výčet není možný, nejdůležitější zásady jsou ve statutu ZN uvedeny výslovně: „Nebudou zveřejněny příspěvky napadající konkrétní spoluobčany, příspěvky primárně konfliktního nebo bulvárního charakteru.“

Statut také vyjmenovává, kdo má narok na zveřejnění příspěvku. Toto právo náleží místním spolkům,  pracovníkům OÚ (pokud obsah sdělení souvisí s jejich pracovní pozicí) a také těm, kdo zastávají funkci starosty, místostarosty, jakož i všem zastupitelům. Ti posledně jmenovaní bohužel tohoto svého práva využívají v míře minimální, a když už se tak konečně stane, pak jsme svědky zneužití obecních novin k pošpinění starosty – jako ve zmiňovaném březnovém čísle. Smutné.

Statut ZN je zveřejněn na obecním webu v sekci Zašovské noviny – statut.