Zpět

Dědictví

Přidáno 29. 8. 2017
Ilustrační foto
Josef Krůpa
Dědictví, to není jen možnost, jak náhle a nezaslouženě přijít k bohatství, dědictví je také závazek. Závazek vůči těm, po kterých jsme dědictví převzali, i vůči těm, kterým ho máme předat. Naším úkolem je dědictví neprošustrovat, ale zvelebit. 
V celé Evropě každoročně v  měsíci září probíhají Dny evropského dědictví - European Heritage Days (EHD). Tato kulturně-společenská a populárně-naučná akce směřuje k tomu, abychom si připomněli a uvědomili hodnotu zděděného bohatství naší evropské kultury a civilizace. Naši předkové nám cosi důležitého odkázali, a to nejen ve významu materiálním, ale především duchovním.
 
Na webu Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, které v České republice akci EHD  organizuje, najdeme tuto definici:
EHD rozšiřují a zvyšují všeobecné povědomí o našem kulturním dědictví. Pro veřejnost se otvírá co nejvíce památek včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné. Cílem je hledání cest ke kořenům naší civilizace. Hledání identity jedince žijícího v globalizujícím se světě.
 
Při úvahách o tom, z čeho naše společná evropská civilizace vychází a na čem stojí, co je vlastně předmětem onoho evropského dědictví, se člověku mimoděk vybaví slova známé cyrilometodějské písně: „…dědictví otců zachovej nám, Pane.“ O zachování onoho dědictví otců (a matek) se však máme snažit především my sami. Dědictví je totiž možno se také zříct a poslední dobou se zdá, jako by se pro tento nevratný krok některé politické síly i celé státy už rozhodly.
 
Řekne-li se dnes Evropa, vybaví se nám Unie se svou nepřehlednou strukturou administrativy a přeplacených politiků a úředníků, nejrůznějších komisí a výborů. Máme tendenci celý tento aparát a odvozeně i celou Unii vnímat spíše negativně. Proto možná překvapí, že Dny evropského dědictví vznikly z iniciativy EU. Je však na nás, jakou formu i obsah EHD dáme. Je podstatné, co se nám Evropanům pod pojmem evropské dědictví vybaví, co si chceme připomínat, k čemu se hlásíme, co podpoříme. Podle toho pak budou vypadat nejen Dny evropského dědictví, ale také samotná Evropa a její budoucnost.
 
Jednotlivé ročníky EHD se vždy nesou v určitém duchu, který vyplývá z podtitulu celé akce. V minulosti to byly např. Památky znovuzrozené, Návraty ke kořenům, Hudba probouzí památky, Duše památek... Téma a podtitul pro EHD 2017 je Památky a příroda.
 
Každoročně národní oslavy EHD vrcholí v některém z našich měst. Tentokrát to bude Chrudim - a je zde zajímavá souvislost: v našem kostele se nachází prastará kopie ikony tzv. chrudimského Salvátora. Tento obraz je po staletí městu Chrudim tím, čím je třeba nám obraz zašovské Madony.
 
Letos poprvé se prostřednictvím spolku Matice zašovská zapojí do EHD i kulturní památka naší obce - klášterní komplex řádu trinitářů. Proto v sobotu 2. září budou mít všichni zájemci možnost účastnit se komentované prohlídky kláštera.
Souběžně bude volně přístupná i klášterní zahrada. V klášteře se jedná o akci jednorázovou, ovšem samotný kostel je přístupný v rámci akce Otevřené brány každý víkend až do konce měsíce září.