Zpět

VE STRAČCE ŘÁDILI ZLODĚJI

Přidáno 28. 4. 2016
Josef Krůpa
Archivní- napsáno 3.5.2014
V noci na 30. dubna 2014 vykradli zloději pokladničku v jeskyňce se sochou Panny Marie Zašovské v poutním údolí Stračka.  Obnos, který ukradli, nemohl být velký, protože pokladnička je pravidelně vybírána pověřenými lidmi z Občanského sdružení Mariánský pramen, jehož členové o tento areál pečují. Výtěžek průběžné sbírky, ke které slouží právě zmíněná pokladnička, je určen na údržbu a opravy tohoto areálu.

Neúcta k poutnímu místu už v dnešní době bohužel málokoho překvapí, zarážející je spíše míra hlouposti těchto primitivních vandalů. Pro hrst drobných mincí byli vzhůru celou noc a museli vyvinout velké úsilí, než se svého lupu zmocnili.  Jeskyňku se sochou chránila kovaná mříž, opatřená třemi zámky. Zloději jeden z nich upilovali, a když zjistili, že mříž stále nejde otevřít, vyrazili ji zřejmě za pomoci páčidla z pantů a shodili ze schodů. Také samotná kasička byla těžce přístupná. Před lety ji ze silného nerezového plechu vyrobil pan Tomáš Daněk. Kasička byla takřka celá zabetonována ve zdivu a vybírací dvířka opatřena bezpečným zámkem byla ukryta na těžce přístupném místě v hlubokém výklenku. I zde si zloději pomohli upilováním pantů a páčidlem.  S výnosem svého lupu asi nebyli spokojeni, tak alespoň urazili a odnesli (patrně do výkupny kovů) tělo Krista z historického kříže vedle jeskyňky.

Areál ve Stračce s pramenem výborné vody je nejen známým poutním místem, ale i oblíbeným cílem vycházek místních občanů. Vztah Zašovjanů k tomuto místu dokumentuje i velký zájem o členství ve zmíněném občanském sdružení. Před několika lety prošel areál zásadní rekonstrukcí, na které se kromě farnosti spolupodílela i naše obec. Stračka je minimálně od dob působení řádu Trinitářů spojována s legendou, která se váže k poutnímu místu Zašová. Celé generace Zašovjanů o toto místo pečovaly a postupně ho zvelebovaly. 

Nejde o těch pár drobných, které kdosi asi „nutně potřeboval k živobytí“, také poškozená mříž i kasička půjdou opravit. Škoda vznikla především na historickém kříži. Ještě větší škodu ovšem utrpělo renomé Zašovjanů. Budeme se muset vyrovnat s tím, že mezi námi žije člověk nebo skupina lidí, kteří jsou takového činu schopni.