Zpět

Slunce svítí!

Přidáno 27. 4. 2016
Ilustrační foto
Marie Golová
Vzpomínka

Joska, vynikající člověk, horolezec, lyžař, byl slepý.

V roce 1970 jsem se rekreovala na Hrubé Skále se čtyřletým a sedmiletým synem. Manžel sehnal jen 3 poukazy, tak nás poslal na rekreaci a sám zůstal doma. Kluci v lese lezli na každý šutr a každou chvíli padali. Viděli to jedni manželé a hned se kluků ujali. Tak jsme se seznámili s Evou a Joskou Kuhnovými z Lomnice nad Popelkou a začali k nim chodit na jejich chatu.

 Joska, vynikající člověk, horolezec, lyžař, byl slepý. (Pan Špáta o něm natočil v r. 1970 dokument „Svítí slunce?“) Joska štípal dříví, učil kluky základům lezení a já s úžasem sledovala, jak ten slepý čtyřicátník zvládá být neubožákem - jak jsem často u lidí s postižením vídala, ale plnoprávnou hlavou rodiny. Při tanci mi říkal, že si vedle Evy vůbec neuvědomuje, že nevidí a při sbírání borůvek mi Eva říkala, že často zapomene, že manžel nevidí. 

Tehdy jsem byla utahaná zaměstnaná máma dvou dětí, která se chtěla rozvádět, protože si myslela, že jí bez muže bude líp. V noci jsem nespala a přemýšlela o lidech se ztíženým životem - nenaříkají, velice se snaží a já vlastně nemám vůbec žádný důvod k rozvodu. Vše jsem manželovi vypsala (dopis jsem později našla v jeho pozůstalosti). Nikdy už jsem o rozvodu nepřemýšlela.

 Film Jana Špáty o našem příteli jsme viděli několikrát, i s dětmi. Léta jsme si s přáteli dopisovali a já jim časem napsala, jak nám zachránili manželství a klukům oba rodiče. Bohužel Joska v necelé padesátce zemřel. Ráda bych ten dokument znovu viděla, pokusím se ho vyhledat. S Kuhnovými jsme se také účastnili rozloučení s horolezci, kteří zahynuli pod Huascaránem. Z naších kluků se stali horolezci, junáci, speleologové a ochránci přírody. Tento výraz jsem slyšela poprvé u Kuhnových,když jsme se tam sešli s jejich kamarády. Také jsem měla štěstí na lidi. Těch lidí bylo víc, předváleční a pováleční junáci, doktor Kabelka v rajhradském hospici a určitě řada jiných, na které si zrovna nevzpomínám. A ještě jeden, který mi v nedávné době pomohl. 

Snad se jednou rozjedu na hruboskalský hřbitov horolezců, u jehož základů jsem stála v roce 1970.
 

 S laskavým svolením autorky- mf

 Dokument "Svítí slunce? "z roku 1970, o Joskovi Špátovi najdete na youtube:https://youtu.be/8JkP405sQP0 . Má jen 16 min a stojí za to jej shlédnout