Zpět

POUTNÍCI SOBĚ

Přidáno 24. 4. 2016
Ilustrační foto
Josef Krůpa
Někteří zašovští farníci odjeli do Říma
Návštěva Říma je ještě stále zážitek nevšední, nicméně už dávno to není nereálný, nesplnitelný sen. Mnozí z nás už byli v tomto městě i opakovaně a možná při tom využili služeb Českého poutního centra Velehrad. Tento areál zakoupil roku 1966 kardinál Josef Beran, za podpory papeže Pavla VI., jako náhradu za Český hospic, který našim poutníkům sloužil od dob Karla IV.

Dům se nachází čtvrthodiny chůze od městského státu Vatikán na ulici Via delle Fornaci č. 200, pod římským pahorkem Janikul. V době totality úzce spolupracoval s exilovým nakladatelstvím
Křesťanská akademie Řím.

Sám jsem měl možnost navštívit římský Velehrad dvakrát; poprvé v květnu 1990, kdy jsme si zde levně, ba snad i zdarma vybírali knihy vydávané výše zmiňovanou Křesťanskou akademií. Po revolučních změnách v Československu (které v předešlém příspěvku připomíná Honza) už totiž nebylo další činnosti exilového nakladatelství potřeba. Při mé druhé návštěvě Říma, při pouti ke hrobu sv. Cyrila v jubilejním roce 2013, jsme byli v poutním domě Velehrad i ubytováni.

Římský Velehrad je spravován malou komunitou českých salesiánů Dona Bosca, kterou v současnosti vede P. Jaromír Zádrapa, rodák z valašského Lidečka. Jako poutníci jsme byli nadšeni z domácího prostředí a obdivovali jsme pracovní nasazení otce Jaromíra, který jako ředitel centra nejenže osobně doprovázel poutníky, aby sloužil mše na nejrůznějších památných a výjimečných místech, ale dokonce obsluhoval u stolu. Je obdivuhodné, že o poměrně rozlehlý areál tří poutních domů se zde starají pouze tři čeští salesiáni a tři zaměstnanci: italská kuchařka, uklízečka a průvodkyně původem ze Slovinska.

Zašovjané, kteří dnes vyrazili do Říma, služeb tohoto poutního centra využít nebudou moci, protože zde probíhá dlouhodobá a finančně velmi náročná rekonstrukce. Poutní centrum Velehrad by si zasloužilo naší podpory. Je to vlastně investice do budoucnosti, aby i příští čeští a moravští turisté a poutníci dále nacházeli veškerou pomoc a zázemí v centru italské metropole, doslova „pár kroků“ od baziliky sv. Petra. I když nepřispějeme mnoho, bude to více, než nic. Proto jsem si v úvodu dovolil použít parafrázi známého hesla z doby budování ND. Bankovní spojení a všechny další potřebné informace získáte ZDE.

Zašovským poutníkům přejeme hluboké duchovní a krásné kulturní zážitky, jakož i šťastný návrat domů a našim salesiánům s otcem Jaromírem včele přejme s Boží (i s naší) pomocí úspěch v díle.

Fotogalerie: Obr.1 - pohled na hlavni budovu centra Velehrad před zahájením oprav, obr. 2 -P Jar. Zádrapa na s čs. poutníky úplně vlevo zády, na 3. fotce při návštěvě Trojanovic  - vpravo