Zpět

Nad mapou Rožnovské Bečvy

Přidáno 27. 4. 2016
Ilustrační foto
Josef Krůpa
Úvaha
Mnozí každodenně cestou do Rožnova a z Rožnova sledujeme postup práce na posunutí koryta Bečvy v Zubří - počin, který neunikl ani pozornosti novinářů. Vícekrát se už o této stavbě psalo a dnes jsme mohli i v TV vidět, jak vody Bečvy poprvé okouší nové koryto. Mluví se o mimořádném díle, o výjimečné stavbě za mnoho miliónů…

Rozhodně nechci zlehčovat náročnost a už vůbec ne potřebnost celého stavebního díla, jen se mi zdá, jako bychom zapomněli, že Bečva už hodně dlouho a fakticky po celé délce teče v člověkem regulovaném korytě, že usměrnění toku této řeky není zase jev tak mimořádný a průkopnický.
Stačí se podívat na současnou situaci třeba prostřednictvím „MAPY.CZ“ a tamtéž překliknout na historickou mapu z 19. století a oba snímky porovnat. Na staré mapě je krásně vidět, jak právě v úseku od Zubří až po Zašovský (Košový) potok se Bečva doširoka větví na způsob delty a vytváří množství ostrůvků. Mimochodem - zřejmě proto dodnes mnozí Zašovjané říkají, že jdou do Stříteže „přes lávky“ (množné číslo), přestože dnes už v těchto místech překlenuje jediná lávka jediný říční proud, ne jako v minulosti mnoho lávek jednotlivá říční ramena.
                                                               
Bylo by jistě zajímavé vidět, jak si s regulací, s úpravou koryta Bečvy kdysi poradili naši předkové, jaká technika jim k tomu musela stačit a jak asi vypadala „projektová dokumentace“.