Zpět

Trochu jiný Krakov

Přidáno 31. 5. 2016
Ilustrační foto
Josef Krůpa
Reportáž z poutě do Krakova
V sobotu 28. května brzy ráno vyjel ze Zašové autobus poutníků, aby se v tomto papežem Františkem stanoveném mimořádném Svatém roce milosrdenství společně s ostatními poutníky českých a moravských diecézí účastnili Národní pouti do baziliky Božího milosrdenství v  polském Krakově. 

Krakov známe jako město plné historických památek, jako starodávné a slavné sídelní město polských králů. Areál Krakov - Lagiewniky je však zcela jiný. Poutnímu areálu vévodí moderní architektura baziliky (do jejíž věže jezdí výtah) a na protější stráni se nachází jiný soudobý chrám vybudovaný ke cti nového světce Jana Pavla II. 
 
Po slavnostní bohoslužbě kterou koncelebrovali naši biskupové v čele s kardinálem Dominikem Dukou, následoval další duchovní program. Na popud našich dětí jsme si z několika možností vybrali přednášku biskupa Pavla Posáda. Zájemců o jeho přednášku bylo tolik, že zcela zaplnili nejen posluchárnu auly, ale sedělo se i na "jevišti" a na schodech. 

Na závěr tohoto poutního setkání nás přišel pozdravit krakovský arcibiskup Stanislaw kardinál Dziwisz. Ve své řeči přiznal, že jsme je tak velkou účastí poněkud zaskočili (všichni poutníci se ani nevešli do rozlehlé baziliky a bohoslužeb se museli účastnit venku, odkázáni jen na reproduktory). Řekl doslova, že si bude muset poopravit názor na ČR, jako zemi nábožensky vlažnou...  
Vzpomněl jsem si při jeho slovech na jinou nedávnou pouť - na moravský Velehrad k hrobu předsedy exilové vlády v Londýně, zakladatele lidové strany, Msgr. Jana Šrámka. I zde účast poutníků předstihla všechna očekávání. Ostatně pro důkaz, že s křesťanstvím to není v naši zemi tak zlé, nemusíme daleko: počet dětí, které letos v Zašové přistoupily k prvnímu sv. přijímání opravňuje k mírnému optimismu. 
 
Níže odkaz na dvě krátká videa představující oba zmíněné krakovské chrámy: