Zpět

Dotazy na europoslance

Přidáno 3. 5. 2016
Ilustrační foto
Josef Krůpa
Rozhovor

Měli jsme možnost prostřednictvím chatu zpravodajského serveru Týden klást otázky našemu europoslanci Tomáši Zdechovskému. Zkusili jsme se zapojit:

Křižovatka:
Dobrý den pane europoslanče, 
kolik let bude podle Vás trvat, než se Belgie stane většinově muslimskou zemí? 
Je reálná šance, že bude v dohledné době v některé zemi propagace islámu - jako ideologie šířící nenávist, násilí a nerovnoprávnost - postavena mimo zákon (podobně jako propagace nacismu, komunismu)? 
Znáte případ, že by některý islámský duchovní nebo jiná autorita nebo nějaký muslimský deník čí organizace ocenila a vyzvedla např. osobnost onoho muslimského mladíka, který při útocích muslimských teroristů na židovský obchod ve Francii zachránil několik zákazníků a spolupracoval s policií? Jsou v muslimském světě případy takovýchto (z našeho pohledu hrdinů) považovány za příklad chování správného muslima? Domníváte se, že sám Mohamed by takové chování ocenil a pochválil? 
Děkuji a přeji vše dobré.


·     Zdechovský:
Dobrý den, děkuji za dotaz. U měst jako je Brusel, kde muslimové tvoří více jak třetinu obyvatelstva a ještě vyšší podíl žáků ve školách, k tomu může dojít. Bohužel je to výsledek nesmyslné belgické politiky socialistických vlád. Řešení nevidím v zákazu jakéhokoli náboženství, ale v důsledném potírání radikalismu a spolupráci evropských bezpečnostních složek. Určitě se najdou lidé mezi muslimskými duchovními i řadovými muslimy, kteří čin muslimského mladíka schvalují, ale právě proto je nutné proti tomu bojovat. Po atentátech v Bruselu část komunity začala oslavovat atentátníky. To považuji za naprosto nehorázné.

 
Křižovatka:
Prosím Vás jako křesťanskodemokratického politika - jak vnímáte vystupování německé kancléřky v této otázce? Nemáte (jako já) pocit, že si přivlastňuje roli jakéhosi vůdce EU, když jménem Evropy např. jedná s Tureckem? Mají ještě takové praktiky něco společného s křesťanskou demokracií? Neměly by Merkelové orgány EU důrazně a veřejně připomenout, že ona může mluvit a jednat tak maximálně za Německo?! 
Děkuji.

·     Zdechovský:
Dobrý den, k posledním krokům paní kancléřky mám řadu výhrad kvůli jejich neuváženosti. Je pravdou, že z unijních politiků je slyšet nejvíce, což je dáno i tím, že předsedá vládě nejsilnější země EU. Nic, co projde v EU, ale nemůže být bez účasti Komise, členských států a Evropského parlamentu. Frakce Evropské lidové strany, kde mají nejsilnější zastoupení právě křesťanští demokraté, není žádným názorovým monolitem a v řadě věcí může mít KDU-ČSL odlišný postoj od jejích sesterských stran jinde v Evropě.
 
Všechny otázky a odpovědi jsou zde:
http://www.tyden.cz/chat-s-osobnosti/jak-muze-migracni-krize-ovlivnit-zivot-v-cesku-odpovidal-europoslanec-tomas-zdechovsky_798/